Odlehčené jarní variace

20.04.2025

Příroda se po zimě brzy zazelená a rozkvete všemi barvami. Veselé tóny se budou vyjímat i na jídelním stole. Svěží, odlehčené a zdravé ingredience a originálních kulinářské nápady pro vás tentokrát nachystaly foodblogerka Veronika alias Tasty Kitchen a lektorka zdravého vaření a životního stylu Kamila Metzová.


Salát s halloumi a konopnou vlákninou

Suroviny na jednu porci:
3 hrsti salátu (polníček)
6 malých datlových rajčátek
½ červené cibule
1 hrst modrých hroznů bez pecek
100 g řeckého sýra halloumi
1 lžíce velkých dýňových semínek
1 lžička bio konopné vlákniny Iswari
2 lžíce salátové zálivky Vinaigrette (olivový olej + vinný ocet)
Koření bez soli na grilovaný sýr

Postup:
Halloumi vyjměte z obalu, vylijte nálev a sýr důkladně osušte. Nakrájejte ho na silnější plátky a krátce opečte na nepřilnavé pánvi do zlatova. Ke konci sýr ochuťte kořením. Chutná je kombinace bylinek a chilli. Polníček omyjte, nechte okapat a natrhejte. V míse ho smíchejte s překrojenými rajčátky a překrojeným hroznovým vínem. Doplňte červenou cibulí. Zeleninu promíchejte se zálivkou a konopnou vlákninou. Nechte 5 minut odležet. Salát naservírujte do hlubšího talíře. Doplňte o trojúhelníky teplého opečeného sýra a posypte na sucho opraženými dýňovými semínky.
Pokud chcete salát mít sytější, přidejte další zeleninu, ideálně tepelně upravenou kvůli lepší stravitelnosti. Hodí se opečená červená paprika nebo cuketa.

Chřestová polévka
Suroviny:

450 g zeleného chřestu
pórek (pouze bílá část)
olivový olej
750 ml vody
sůl a pepř
smetana

Postup:
Na olivovém oleji orestujte na kousky nakrájený chřest, po chvíli přidejte pórek a ještě zlehka restujte. Přilijte vodu a vařte do změknutí. Poté rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou, ozdobte například jedlými květy.

Suroviny:
5 větších vajec uvařených natvrdo
250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice)
100 g šunky
100–150 g majonézy (2–3 lžíce)
150 ml horké vody + 150 ml nálevu z okurek
1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku (např. Labeta)
sůl a pepř

Postup:
Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Doporučujeme si připravit vlastní směs zeleniny, chuťově je pak tlačenka lepší než s hotovou sterilovanou směsí. Mrkev a hrášek můžete na dvě minuty povařit a zchladit studenou vodou, aby si zachovaly barvu. Šunku a vajíčka nakrájejte na drobné kousky.
Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a nálev z okurek. K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně dosolte a důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy. Vložte zatuhnout do lednice minimálně na 2–3 hodiny, ideálně přes noc. Před vyklápěním z formy ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu. Vaječná tlačenka nejlépe chutná s čerstvým pečivem.

Avotoast se sýrem
Suroviny:

krajíc chleba
olivový olej
zralé avokádo
citron
Na sýrovou směs
3 lžíce lučiny
1 lžíce zakysané smetany
utřený stroužek česneku
sůl a červený pepř
Na ozdobu
černý sezam a jedlé květy

Postup:
Všechny ingredience na ochucený sýr společně utřete nebo vyšlehejte do hladkého krému. Krajíc chleba opečte na olivovém oleji dokřupava. Naneste sýrovou směs, navrch dejte pokrájené avokádo pokapané citronem a posypejte černým sezamem. Dozdobte jedlými květy.

Energy placičky
Suroviny na 1 plech:

80 g ovesných vloček Druid
50 g dýňového semínka
50 g mandlové mouky
50 g brusinek nebo rozinek
40 g kokosového oleje
80 g medu
2 lžíce bio konopné vlákniny Iswari

Postup:
Vločky, semínka a sušené ovoce dejte do kuchyňského robotu a rozsekejte na jemno. Smíchejte s mandlovou moukou, kokosovým olejem a vytvořte kompaktní hmotu. Vytvarujte v ruce malé placičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 15 až 20 minut mírně do zlatova. Doba záleží na tloušťce placiček a na požadované křupavosti.
Pokud vám vadí intenzivní vůně kokosového oleje, kupte si dezodorizovaný. Je zbaven chutě a vůně kokosu, což rozšiřuje možnosti jeho kulinářského využití.
Pro zvýšení obsahu vlákniny v placičkách přisypte do vločkového těsta směs bio semínek, například lněných a chia.

Velikonoční mrkvový dort
Suroviny (forma 24 cm):

350 g mrkve
240 g polohrubé mouky (můžete zkombinovat se špaldovou, čirokovou)
100 g na jemno namletých nebo posekaných vlašských ořechů
200 g sypkého sladidla (např. kokosový cukr a erythritol)
4 vejce
150 ml rostlinného oleje
2 lžičky bio kypřicího prášku do pečiva
1 lžička skořice
Na krém
2 kelímky mascarpone (500 g)
1 kelímek hustější zakysané smetany (200 g)
1 lžíce změklého másla (asi 50 g)
javorový sirup Druid k doslazení dle chuti
na slepení meruňková marmeláda se sníženým obsahem cukru

Postup:
Ořechy namelte na jemno nebo nasekejte v sekáčku. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte olej a promíchejte. Do vzniklé směsi postupně zapracujte mouku, namleté ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec nastrouhanou mrkev. Těsto vlijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 45 minut, pak zkontrolujte pomocí špejle, zda je korpus uprostřed upečený.
Příprava krému:
Mascarpone důkladně prošlehejte metličkou se lžící změklého másla, poté spojte se zakysanou smetanou. Vychladlý korpus rozřízněte, potřete meruňkovým džemem a polovinou krému. Přiklopte druhou částí korpusu a potřete zbytkem krému.
Ozdobte dle chuti a příležitosti. Na Velikonoce se hodí marcipánové mrkvičky nebo veselá čokoládová vajíčka. Moučník nechte odležet na chladném místě, aby se lépe propojily chutě a získal vláčnost. Nejlépe chutná následující den.
Pokud by se vám nechtělo tvořit dort a krájet korpus, vytvořte jednoduše mrkvový velikonoční moučník. Těsto vlijte na menší plech a potřete krémem.