Letní grilování

28.08.2024

Pozvěte své přátelé na skvělou grilovačku

Celé grilované kuře na pivu
Suroviny:

- 1 celé kuře á 1,5 kg
- 60 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11°
- 1 malý svazek tymiánu
- 1 malý svazek rozmarýnu
- ½ paličky česneku

Suroviny na kořenící směs:
- 2 lžíce mořské soli
- 3 stroužky česneku
- 1 kávová lžička pepře
- kůra z jednoho citronu
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 lžička čerstvého tymiánu

Suroviny na paprikový olej:
- 2 vrchovaté lžíce sladké papriky
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml světlého piva
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu

Postup na kořenící směs:
Do misky nasypte sůl, přidejte tymián a chilli papričku nasekanou nadrobno, nastrouhaný česnek a citronovou kůru. Přidejte čerstvě namletý pepř a vše důkladně promíchejte.

Postup na paprikový olej:
Papriku nasypte do misky, přidejte olivový olej a metličkou řádně rozšlehejte tak, aby v oleji nebyly žádné hrudky. Přidejte nasekaný rozmarýn a nakonec přilijte pivo.

Postup:
Kuře položte na připravenou misku nebo pekáč a polijte pivem. Vezměte kořenící směs a pomalu ji vmasírujte do kuřete. Kuře okořeňte i uvnitř. Křídla složte do motýlku, dovnitř vložte svazek tymiánu, rozmarýnu a česnek. Nechte asi 30 minut odležet. Pak kuře nasaďte na připravený pečící stojánek, postavte na misku a do ní vlijte zbytek piva. Takto připravené kuře dejte i s miskou na gril, který si připravte na takzvaný nepřímý žár a rozehřejte na 150–160 °C a přiklopte poklicí. Grilujte 1 až 1,5 hodiny.

Poslední ½ hodinu před koncem grilování kuře potřete paprikovým olejem a nechte opět grilovat pod poklicí. Vnitřní teplota kuřete by měla být 75–85 °C.

Grilované kuřátko v citrusové marinádě
Suroviny:

- 1 malé kuřátko 350 g
- 1 lžička soli
- pepř

Suroviny na marinádu:
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu
- šťáva z 1/2 limetky
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 červená feferonka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého vinného octu
- 4 lžíce olivového oleje
- 0,1 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Černý

Postup na marinádu:
Do misky nalijte olivový olej, přidejte šťávu z citronu, limetky, pomeranče, bílý vinný ocet, nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Dále posekanou červenou feferonku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promíchejte.

Postup:
Malé kuře rozkrojte na zádech podél páteře z obou stran tak, abyste mohli odstranit páteř. Kuře položte na prsa, nařízněte zevnitř prsní kost a rozřízněte celou chrupavku. Roztáhněte křídla a složte je tak, aby vám držela ve tvaru trojúhelníku. Kuře položte prsíčky nahoru. Ve spodní části, hned vedle chrupavky, z každé strany prořízněte otvor tak velký, abyste do něj prostrčili spodní část nohou. Tvar kuřete nyní připomíná srdíčko. Takto upravené kuře vložte do připravené marinády, dejte do lednice a nechte marinovat nejlépe přes noc.

Kuře vyjměte z marinády, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a položte na připravený gril nejprve ze strany kůže. Lžičkou vyberte z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneste. Grilujte pomalu z každé strany zhruba 8 minut, respektive tak dlouho, dokud není kuře měkké.

Grilovaný vepřový bok s kostí
Suroviny:

- 1,6 kg vepřového boku s kostí
- mořská sůl
- pepř

Suroviny na marinádu:
- 0,2 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Černý
- 300 g kečupu Heinz
- 200 g meruňkové marmelády
- 10 g mořské soli
- 30 g javorového sirupu
- 30 g hnědého cukru
- 5 g worcesterské omáčky
- 1-2 lžičky citrónové šťávy
- 50 g másla
- 5 g kouřové soli
- 4 stroužky česneku
- 60 g jablečného octa
- 4,5 g kuliček černého pepře

Postup na marinádu:
V kastrolu si opečte na sucho pepř. Stáhněte z ohně, přidejte kečup, meruňkovou marmeládu, javorový sirup, worcester, pivo, kouřovou sůl a ocet. Vařte zhruba 15 minut a stáhněte z ohně. Přidejte máslo, citrónovou šťávu a hnědý cukr, rozmíchejte metličkou nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby dochuťte a nechte zchladit. Maso vložte na 2hodiny (max. 6hodin) do marinády tak, aby bylo potřené ze všech stran, a uložte do chladu.

Postup:
Vepřový bok z marinády přendejte do pekáčku a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pečte v troubě při 130 °C zhruba 3 až 4 hodiny. Nechte vychladnout a nakrájejte na tlustší plátky podél kosti. Rozehřejte gril na střední teplotu.

Mřížky potřete kůží ze slaniny nebo olejem. Pokrájený bok položte na gril a krátce z každé strany opečte tak, aby se vám příliš nepřipálil. Marináda obsahuje cukry, které se rychle připalují. Stáhněte na talíř, dochuťte čerstvě namletým pepřem a podávejte s BBQ omáčkou.